127. Pekka Kankkusen (1854-1936) maakauppa ja kauppamuseo

Pekka Kankkusen isä oli jo Lammintakana kodin perustaessaan vuokrannut Savikolta kruununtilan no 14. Sitäkin aikaisemmin nuori Pekka piti kotonaan pientä aittakauppaa, ja lahjat sekä mieli siinsivät kaupankäyntiin. Vuonna 1864 17. elokuuta 20-vuotias nuorukainen oli jättänyt kuvernöörille anomuksen kruununtila no 14:n pitämiseksi kauppapaikkana. Matkaselän maantie kulki tilan kautta ja oli siten ihanteellinen maakaupan pitämiseksi. Asia käsiteltiin ja hyvien suositusten kera luvan myönsi 2. syyskuuta 1865 Kuopion läänin kansliassa Karl von Kraemer.

Savikon tilalla olleet vanhat rakennukset oli siirretty toisaalta ja koottu uudestaan Savikolle. Pekka Kankkunen osti 80 markalla maakaupan rakennukseksi Suorlahden Saihosta tallin, josta valmistui liikehuoneisto sekä sen yhteyteen pieni asuinhuone leivinuunilla. Makasiiniksi ja säilytystilaksi tuotiin puolestaan kotitilalta Lammintakaa kotarakennus. Kun kauppaliikkeen rakennukset olivat valmiina, kauppaliike avattiin 10. joulukuuta vuonna 1865. Pekka Kankkunen piti kauppaa auki rakennuksessa ja asui siellä yksin kolmen vuoden ajan.


Tavaroiden ostomatkat kuitenkin rasittivat kaupan aukioloa ja avuksi kaupanpitoon tuli luku- ja laskutaitoinen räätäli Aadam Venäläinen. Venäläinen muutti myös asumaan kauppapuodin asuinhuoneeseen. Pekka Kankkusen avioiduttua myös hänen vaimonsa Iida tuli avuksi kauppapuodin pyörittämiseen.

Vuonna 1900 Pekka Kankkunen sai senaatin kamaritoimikunnalta tilan no 14 perintökirjat ja tila siirtyi Pekan vanhemmilta hänen omistukseensa.


Kauppatoiminta myös laajeni jo 1894 Kiteen kirkonkylälle, jonne rakennettiin uutta kirkkoa. Kirkonkylän kauppa - Tuulensuun liike - olikin pitkäikäisin liike Savikon kaupan kanssa. Vuosisadan vaihteessa Kankkunen avasi sivuliikkeet myös Säyneenkylään, Loukunvaaraan, Korkeakankaalle, Matkaselkään, Potoskaan ja Tohmajärven Kantosyrjään. Sivuliikkeet lakkautettiin osakeyhtiöksi vuonna 1917 muuttuneessa kauppa- ja meijeriosakeyhtiössä viimeistään sotiemme aikana.

Savikon maakaupassa toiminta jatkui yhtenäisenä aina 1970-luvulle ja kesäkauppana aina vuosituhannen vaihteeseen. Tilan ja kaupan toimintaa jatkoi veljenpoika Pekka, hänen poikansa Erkki ja viimeisimpänä Erkin poika Pekka. Kauppamuseo on tiettävästi ainut aidossa kaupassa oleva museo Suomessa ja kertoo menneen ajan kaupankäynnistä kesäisin museon aukioloaikoina.

Kommentit

Suositut tekstit