130. Tuulensuu ja Kemikalio



Tänään Kiteentie 12 kohdalla on parkkipaikka ja Neste-huoltoasemaketjun tankkauspiste. Alue on vilkas ja keskeinen paikka, josta on hyvät kävelyetäisyydet niin Kupiaisen kauppakeskukseen, torille kuin tien varrella oleviin muihin liikkeisiin.


Savikon kauppias Pekka Kankkunen perusti tontin ja kauppaliikkeen Kiteentietä kirkon suuntaan kuljettaessa tien vasemmanpuoleiseen laitaan jo vuonna 1894. Syynä oli mitä ilmeisemmin vilkastunut toiminta Kiteen kirkolla olevan kirkon rakentamisen vuoksi. Kankkusen rakennuksen päätykammari palveli aluksi liiketilana. Myöhemmin liiketilat kasvoivat päätyyn rakennetun lisäosan myötä. Tuulensuuksi kutsuttu liike jatkui Savikon pääkaupan kanssa aina 1960-luvun lopulle. Vielä Kankkusen kaupan lopettamisen jälkeen liiketiloissa toimivat bingo ja myöhemmin osto- ja myyntiliike.

Savikon jatkajan Erkki Pekan Kankkusen lapsista Kirsti avioitui apteekkari Väinö Elovaaran kanssa ja he rakennuttivat Kiteentieltä katsoen oikeanpuoleiselle tontin osalle talon vuonna 1949. Paikalla oli ollut aiemmin Savikon meijerin kirkonkylän kuorima-asema pienessä hirsitalossa. Rakennukseen he avasivat kemikalion, josta käytännössä vastasi Kirsti-vaimo. Kemikaliotoiminta oli vielä tuolloin luvanvaraista ja apteekkarin perheeseen lupa oli varmastikin helpompi saada.


Nimittäin vuonna 1859 vaadittiin senaatin hyväksyntä avattaville kauppapuodeille seuraavin julistuksin: ”Keisarillisen Majesteetin Armollinen Asetus kauppapuotien asettamisesta maalle ja miten niissä kauppaa tehtäköön. Annettu Helsingissä, 19 päiw. Joulukuuta 1859. ME ALEKSANDER Toinen, Jumalan Armosta, Keisari ja Itsewaltias koko Wenäjänmaan yli sekä Suomen Isoruhtinas, y. m., y. m., y. m. Teemme tiettäwäksi: toimittaaksemme että maalla olewain Suomenmaan asujanten helpommin käwisi itsellensä hankkia tarpeellisia kauppatawaroita ja saada maawiljelys- ja käsityö-tuotteensa myödyiksi, sekä teollisuutta yleensä edistääksemme, olemma Me, siitä tykönämme alamaisuudessa tehdyn esityksen jälkeen, Armossa hywäksi katsoneet wastaiseksi säätää seuraawalla tawalla: Näissä puodeissa pidettäköön kaupan kotimaisia ja Wenäjän tawaroita ja käsityö-tuotteita yleensä sekä ulkomaisista, säännöllisesti tullatuista tawaroista seuraawia, nimittäin: pumpulia, pumpuliteoksia, pellawia ja hamppuja, kaloja ja kalanpyydyksiä, hedelmiä, siemeniä, paineita ja paine-aineita, rautaa, terästä ja muita metalleja sekä teoksia niistä, nahkaa, neuloja, suoloja, jywiä, ryytejä ja siirtomaan tawaroita, neulomus- ja kudonta-silkkiä, kirjoitus- ja riittaus-aineita, tupakkia, nuuskaa, öljyjä, saipuaa ja hajuwettä, willoja ja willa-tawaroita, työkaluja, pellonwiljelys- ja käsityö-aseita sekä kaikenlaisia ruoka-tawaroita.”

Myöhemmin asia asettui kuntien päätettäväksi. Kiteellä kunnanvaltuusto päätti antaa luvan vuonna 1937 Väinö Salliselle keskustelun saattelemana: ”Kauppias Väinö Salliselle myönnettiin lupa pitää kaupan talousspriitä, vernissaa, lakkaa ja polituuria. Luvan myöntämisestä johtuneessa keskustelussa paheksuttiin sitä, että kauppaliikkeet ovat uudelleen ruvenneet pitämään kaupan sellaisia hajuvesiä, joita käytetään juopottelutarkoituksiin (kolinakauppa).”


Vanha tunnettu hajuste, Kölninvesi (eau de cologne), joka sai piireissä lempinimen kolina oli nimittäin vaihtoehto alkoholille, eikä sen käyttöä haluttu edistää. Tosin myös edellä mainittu polituuri tai pulituuri oli viimeistelylakkana tunnettu tietyissä piireissä. Pulituuria ja suolaa sekoittamalla saatiin nimittäin seoksessa ollut sellakka laskeutumaan pohjalle, jolloin alkoholi erottui pinnalle. Aineesta johtuva nimitys ”puli-ukko” vakiintuikin sitten kuvaamaan vakavasti alkoholiongelmista kärsiviä henkilöitä arkikieleemme.

Kemikalion osti vuonna 1982 Alma Lipponen ja sen yläkerrassa toimi hänen tyttärensä kauneushoitola Julian kauneusvintti. Pidetyn ”Alman Kempparin” liiketoiminta siirtyi vuonna 2000 Kaisa Halttuselle ”Kaisan kemikaliona ja kauneushoitolana.” Kiteentien 12 rakennusten purkamisen ja parkki-ja huoltoasemapisteen rakentamisen myötä Kaisan kemikalio ja kauneushoitola jatkaa toimintaa tänään Osuuspankin kiinteistössä Kiteentie 3:ssa ja jatkaa arvokasta erikoiskauppaperinnettä paikkakunnalla.

Kommentit

Suositut tekstit