6. Kiteen Käsityökoulun toimitalo – Kästekonen: Ilmarisentie 5

6. Kiteen Käsityökoulun toimitalo – Kästekonen: Ilmarisentie 5


Kiteelle perustettiin käsityökoulu jo vuonna 1903 auttamaan naisten työllistämistä. Koulu toimi jonkin aikaa Puhoksen kansanopiston yhteydessä, mutta opiston lopetettua se jäi vaille kannatusyhdistystä. Päävastuu siirtyi Kiteen Martta-yhdistykselle ja koulu jatkoi toimintaa vuokratiloissa muuttaen paikasta toiseen. Vähitellen kypsyi ajatus ja voimavarat rakentaa koululle omat tilat. Monien vaiheiden kautta nousi kunnan keskustaan ensimmäinen kivikerrostalo, jossa oli myös ensimmäinen keskuslämmitys.





Näyttävä rakennus edustaa 1930-luvun klassismia. Koulun vihkiäisiä vietettiin elokuussa 1933 yhdessä marttayhdistyksen 25-vuotisjuhlien kanssa ja Kiteen maatalousnäyttelyn yhteydessä.

Karjala-lehti kirjoitti tapauksesta 30.8.1933: ”Kiteen marttayhdistys vietti äskettäin 25-vuotistoimintansa ja sen ohella myös käsityökoulun 30-vuotista merkkipäivää. Kuten tunnettua, keskittyi marttayhdistyksen toiminta alunpitäen kasvitarhanhoidon ja ruoanlaiton ohjaukseen. Kiteellä marttayhdistyksen toimintaan liittyi myös naiskäsitöiden ohjaus, jota varten on näinä päivinä valmistunut uusi, ajanmukainen koulutalo opettajahuoneistoineen.”


Karjalan Maa puolestaan uutisoi juhlasta 29.8.1933:”Näyttelyn yhteyteen oli järjestetty useita eri juhlatilaisuuksia. Niinpä jo perjantaina vihittiin Kiteen käsityökoulun uusi komea osittain 3-kcrroksinen koulurakennus Kiteen kirkonkylässä. Juhlaan oli kutsuttu kaikki rakennushankkeessa tavalla tai toisella mukana olleet sekä myös Kiteen eri marttayhdistysten edustajat. Kun aluksi Kiteen skn torvisoittokunta oli esittänyt torvisoittoa lausui kutsuvieraat tervetulleeksi opettaja, neiti Elli Piipponen kohdistaen kiitoksensa talon aikaansaajille. Veisattiin yhteisesti virsi 350, jonka jälkeen talon vihkipuheen piti lääninrovasti H. Godenhjelm. Kiteen ns:n sekakuoron opettaja Emil Elorannan johtamana esitettyä pari hengellistä laulua, tarjottiin kaikille juhlassa olijoille ilmaiset kahvit.”


Koulun oppilasmäärät vähenivät uusien tuulien puhaltaessa nuorison keskuudessa 1950-luvulla ja syksyllä 1959 kudontalinja muutettiin ompelulinjaksi. Lisäksi samana vuonna tuli voimaan laki, joka velvoitti kunnat ylläpitämään ammattioppilaitoksia. Koulu myytiin Kiteen kunnalle vuonna 1964, ja se siirtyi osaksi ammattikoulua. Talo jatkoi myöhemmin toimintaansa mm. Välttimäen kouluna ja kunnan eri toimistoina. Tänään rakennus toimii toimistokäytössä.

Marttojen käsityökoulu ja naiskotiteollisuuskoulu ehti kouluttaa olemassaolonsa aikana monet naiset alueella vaatetusalan ammatillisiin opintoihin. Koulussa myös suunniteltiin ja valmistettiin jo 1920-luvulla Kiteen naisten kansallispukua, jonka malli uusittiin opettaja Rauni Takalan ja naiskotiteollisuus koulun johtokunnan jäsenten yhteistyönä ja se hyväksyttiin Muinaistieteellisen toimikunnan kansallistieteellisellä osastolla 1954, allekirjoittajana Tyyni Vahter.








Kommentit

Suositut tekstit