9. Kinnulan tila - Rääkkylä


9. Kinnulan tila - Rääkkylä

Itse nykyisen Kinnulan tilan historia on pitkä. Rääkkylän ensimmäinen kirkko Kiteen kappelina rakennettiin 1660-luvulla Myllymäelle kirkonkylään juuri Kinnulan tilalle. Sen ympäristössä on ollut myös hautausmaa. Myllymäen kirkko vaurioitui isonvihan aikana käyttökelvottomaksi ja paloi lopullisesti vuonna 1739. Se sijaitsi nykyisen kunnantalon tienoilla.


Kinnulan vanha päärakennus sijaitsi nykyisen rakennuksen länsipuolella. Uuden asuinrakennuksen rakensivat Kinnulan veljekset 1900-luvun alussa. Vanha tilan asuinrakennus purettiin sen länsipuolelta 1930. Uudessa talossa on kaksi sisäänkäyntiä ja umpikuistia. Tila siirtyi vuonna 1929 kunnalle ja nykyisessä rakennuksessa asui ensin vuokralaisia. Rakennuksen sisätiloissa tehtiin korjauksia 1930, jolloin mm. keittiöihin tuli hellat ja kamareihin peltiuunit ja se jaettiin neljään asuntoon.
 



Kinnulan tila on näytellyt ensimmäisen kirkon sijainnin ohella merkittävää roolia myöhemminkin. Kun kahdeksan vuotta oli kulunut kunnallisasetuksesta, kuvernöörin määräyksestä ensimmäinen kuntakokous Rääkkylässä pidettiin 6.1. 1874 Kinnulan tilalla ja talossa. Myös ensimmäisen osuusmeijerin rakennuskokous huhtikuun 15. päivä vuonna 1904 pidettiin Kinnulassa. Niin ikään 12.2.1918 kokoontui kirkolle Kinnulan taloon n. 40 isäntää ja he perustivat Rääkkylän suojeluskunnan ja sitoutuivat hankkimaan 30.000 markan avustuksen suojeluskunnan toimintaan. Kuntakokouksen jälkeen kuiskittu ”Kokoonnutaan Kinnulaan” sai siitä sananpartensa.

Kunnan lunastettua tilan siitä on käytetty maa-alueita kunnan omiin tarpeisiin ja lohkottu tontteja. Tänään Kinnulan päärakennus toimii edelleen kuntalaisten keskeisenä kokoontumispaikkana Tarinatupana , johon kuntalaiset voivat poiketa kahville ja juttelemaan. Rakennuksessa toimii myös kirpputori. Sisätiloja on sittemmin muutettu ja erillisten huoneiden välille avattu yhteys.

Kommentit

Suositut tekstit