4. Osuusliikkeen funkkistalo Kiteentie 2



4. Osuusliikkeen funkkistalo Kiteentie 2









Vuonna 1901 Suomessa säädettiin osuustoimintalaki, joka loi edellytyksen osuuskauppojen synnylle ja toiminnalle. Kiteellä Aksel Brander käynnisti osuuskauppatoiminnan vuonna 1919. Maakansa lehdessä asiasta uutisoitiin seuraavasti 6.3.1919: ”Osuuskauppa Kiteelle. Osuuskaupan hommaaminen on herännyt Kiteellä. Asiaan on tartuttu oikein miehen ottein. Kirkolla aiotaan myymälä avata jo 1 p. huhtik. ja pian sen jälkeen Matkaselässä ja Puhoksessa.” Alkuun kauppa toimi pienessä puutalossa.





Kiteentie 2 paikalle seurakunnalta ostetulle tontille kohosi funkkistyylinen uusi toimitalo vuonna 1939. Talon piirustukset tulivat SOK:n rakennustoimistosta, jonka johtajana toimi arkkitehti Walde Aulanko. Hänen suunnittelemia rakennuksia on mm Valtakulma Raumall vuodelta 1930. Piirustuksissa on tunnistettavissa myös Aulangon alaisen, tunnetun funktionalistin Erkki Huttusen käsiala. Huttusen kädenjäljen kauneutta ovat mm. Sokos hotelli Vaakuna Helsingin ydinkeskustassa ja Nakkilan kirkko.





Valmistuttuaan 1939 rakennus oli pitäjän nykyaikaisin ja hienoin liiketalo, ensimmäinen kokonaan kivirakenteinen kauppatalo. Siinä oli puolipyöreä porrashuone, lippakatoksia, tasakatto sekä nauhaikkunat. Julkisivusommitelma oli epäsymmetrinen. Rakennus oli myös rapattu ja maalattu vaaleaksi. Uutta oli myös myymälän tavaroiden sijoittelu eri osastoihin perinteisen sekatavarakaupan vastakohtana. Alakerrassa sijaitsivat ruokatavara-, siirtomaa-, rauta- ja kangasosastot, yläkerrassa ravintola, konttori ja johtajan asunto. Ravintola sai myöhemmin lisätilaa kun sille rakennettiin vuonna 1959 matala rakennus funkistalon jatkoksi. Jatko-osa on sittemmin purettu.





Osuuskauppa siirsi 1960-luvun lopulla pääosan myyntitoiminnasta tien toiselle puolelle valmistuneeseen uuteen tavarataloon. Rautaosasto jäi vielä jäljelle funkistaloon ja kun se muutti 1991 laajennetun tavaratalon alakertaan, siirtyi funkistalon matalassa lisäsiivessä toiminut Karhu -ravintola vapautuneisiin tiloihin. Lisäksi tila on ollut jatkuvasti liike-elämän käytössä.

Tällä hetkellä kaunis ja perusosaltaan suojeltu rakennus on tyhjillään liiketiloiltaan ja Osuuspankin omistuksessa.

Kommentit

Suositut tekstit