2. Invala - Kiteen matkahuollon kahvila ja ruokala




Kiteelle oli tarve saada odotustilat linja-autoliikennettä käyttäviä ihmisiä varten. Sotainvalidien järjestössä virisi ajatus kahvilan perustamisesta asiaa varten. Viereisestä vanhan paloaseman tontista saatiin vuokrattua viereinen maa-alue ja vuonna 1953 kunnan rakennusmestari Reino Alhaisen suunnittelema jälkifunktionalistinen rakennus nousi aikoinaan paikalla sijainneen sahalaitoksen kohdalle.




Funktionalismin loistoaikaa oli ollut vuosisadan alkupuoli ja sen idean muotoili yhteen lauseeseen amerikkalainen arkkitehti Louis Sullivan toteamalla, että ”tarkoitus sanelee muodon”. Kantavien pilarien sijoittuessa rakennuksen sisäosiin ja vaakatason kantavat laatat sallivat rakentaa ulkoseinät vapaiksi ja koristella ne valoisilla nauhaikkunoilla. Lisäksi rakennustapa mahdollisti pyörehtävät seinäpinnat ja laattarakenne mahdollisti tasakatot ja lipparakenteen. Reino Alhaisen suunnittelema funktionalistinen lippakioski löytyy vielä Valtimon keskustasta Pohjois-Karjalasta samoilta ajoilta kuin Kiteen linja-autoasema. Se johdattanee myös piirtäjän inspiraation alkulähteille. Helsingin kaupunginarkkitehti Gunnar Taucher suunnitteli useita kioskien tyyppipiirustuksia Helsingin kaupungille ja funktionalistisen lippakioskin mallin hän suunnitteli vuonna 1937. Ne olivat esillä myös Arkkitehtilehdessä. Helsingissä on vielä jäljellä 19 lippakioskia mutta ne ovat myöhemmältä ajalta.




Matkahuollon toimitilat sijaitsivat aikoinaan viereisessä pienemmässä rakennuksessa. Matkustajaliikenteen vilkastuessa rakennusta laajennettiin. Lisärakennettu rakennuksen itäpääty valmistui 1956, kolmannen osan laajennuksesta vastasi Arvo Taskinen 1968. Näin rakennus saavutti lopullisen ulkomuodon. Matkustajaliikenteen vähentyessä linja-autoasema muuntui muuhun käyttöön. Kiteen kaupunki kunnosti vuonna 2009 rakennuksen maakunnan rakennusperintötunnustuksen arvoisesti ja tällä hetkellä kaunis rakennus toimii kaupungin Nuoriso- ja yhteisötila Linkkinä.




Kommentit

Suositut tekstit