3. Väärämäen kirkko

 3.  Väärämäen kirkko

Heinäkuun 2. päivänä vuonna 1941 Kesälahden kirkonkylä joutui pommituksen kohteeksi. Sen seurauksena kirkko, pappila, suojeluskunnantalo, Paajasen rakennukset, Itä-Savon osuusliikkeen asuintalo ja kaksi kivinavettaa tuhoutuivat. Myös kunnalliskodin tiiliosa tuhoutui ja myös monet muut rakennukset vaurioituivat.



Tuhoutuneen kirkon tilalle rakennettiin Kesälahden tilapäisen varuskunnan neljästä parakista yhdistelemällä tehty kirkko, joka palveli Kesälahden pääkirkkona seitsemän vuoden ajan (1943-1950). Kirkko sijaitsi Kapakankaalla hautausmaan pohjoispuolella, Uuden kirkon valmistuttua Väärämäen hautausmaalla heräsi tarve hautauskappelille ja kirkko siirrettiin sinne vuonna 1955.


Kirkko on palvellut kyläkirkkona ja tilaa siinä on 150 hengelle. Kirjon kelloina ovat luovutetun alueen Jaakkiman kirkon kellot ja kirkon alttaritaulu on Sakkolan kirkon Alexandra Såltinin maalaama Jeesuksen taivaaseenastuminen. Såltin tunnetaan erityisesti alttarimaaluksistaan, joita Suomen kirkoissa on kaiken kaikkiaan 68 kappaletta. Lisäksi aikanaan koululaisten raittiusopetuksessa käytetty ”Turmiolan Tommin elämänkerta” on Såltinin kuvittama. Sakkolan alttaritaulu ja esineistö ovat lainassa Kiteen seurakunnalla siihen saakka jos Sakkolan suomalainen luterilainen seurakunta perustetaan uudelleen Karjalaan.




Itse kirkosta vielä sen verran, että rakennettaessa parakkien rakennetta ei voitu muuttaa, mutta ikkunoita voitiin suurentaa ja saada tilaa kirkkomaisemmaksi. Myös muilla ulkoisilla ehostuksilla tuo ”parakkikirkko” on saanut niin ulkoisesti kuin sisäisestikin kirkon ulkomuodon ja luonteen.



Kommentit

Suositut tekstit