24. Kesälahden kirkko



Kesälahden seurakunnan historia ulottuu 1640-luvulle, jolloin Kirkkolammen läheisyyteen rakennettiin kirkko. Kirkko toimi kesälahtelaisten ja uukuniemeläisten yhteiskirkkona ja seuraava kirkko valmistuikin Uukuniemelle 1694, mutta paloi jo samana vuonna salamaniskun seurauksena. Kun Uukuniemi isonvihan jaon myötä jäi rajan itäpuolelle ja Kesälahti länteen, niin seurakunnatkin jakautuivat. Kesälahti sai oman kirkkoherransa vuonna 1728, mutta pikkuvihan aika ja seurakunnan varsin pieni jäsenmäärä, noin 700 henkeä, viivyttivät uuden kirkon rakentamista. Toista kirkkoa alettiinkin rakentamaan vihdoin 1746 vanhan kirkon paikkeille. Samalle paikalle valmistui myös vuonna 1770 nykyiselle paikalle siirretty kellotapuli rakennusmestari Matti Petrellin johdolla.

 1800-luvun alkuun mennessä toinen kirkko alkoi olla tiensä päässä. Pitäjän kokouksessa 1814 väki valitti kirkon kuntoa: Se oli liian pieni, huonossa kunnossa, lattiat olivat lahoamassa ja vajoamassa, penkit kallistelevat eri suuntiin. Uutta kirkkoa vaadittiin, mutta paikasta ei päästy yksimielisyyteen. Vasta Mäntyniemen kartanon isännän Adolf Molanderin maalahjoituksen myötä, kirkko ja hautausmaa löysi paikan idempää, nykyisen kirkon paikalta. Vuonna 1830 uuden kirkon rakentamisen saatettiin alkaa nykyiselle paikalleen ja vanha kellotapuli siirrettiin sen pihapiiriin. Kirkko sai koristeekseen v. 1860 kenraali ja taidemaalari C.V.O. alttaritaulun, taivaaseen astuvan Kristuksen.


Kirkko palveli seurakuntaa hyvin aina heinäkuun 2. päivään saakka 1941, jolloin pommitus tuhosi sen usean muun kesälahtisen rakennuksen kanssa. Paikalle saatiin kaksi vuotta myöhemmin parakeista rakennettu kirkko, joka palveli seuraavat seitsemän vuotta seurakunnan kokoontumishuoneena. Vuonna 1955 väliaikainen kirkko siirrettiin Väärämäen hautausmaan yhteyteen ja tunnetaan nykyisin Väärämäen kirkkona.


Suunnitelmat sodan jälkeen uuden kirkon rakentamiseksi virisivät ja arkkitehtien Niilo ja Aili Pulkan suunnitelmat hyväksyttiin sen pohjaksi. Niilo Pulkan tunnetuin työ Suomessa lienee Helsingissä Helsinginkadun varrelle rakennettu Urheilutalo. Itse asiassa kyse on kokonaisesta korttelista, joka kattaa urheilutalon ohella liiketiloja, ravintolan ja hotellin Aleksis Kiven kentän vieressä.

 

Uudessa kirkossa on tilaa 150:lle hengelle ja kelloina ovat Jaakkiman kirkon kellot. Myös alttaritaulu on toisaalta, entisen Jaakkiman kirkon alttaritaulu, Carl Erik Löfgrenin Kristus Öljymäellä. Kesälahden kirkkoon tarkoitettu alttaritaulu Sakkolan kirkosta, Alexandra Såltinin maalaama, Jeesuksen taivaaseenastuminen, on puolestaan Väärämäen kirkossa. Kirkkorakennusta on myöhemmin laajennettu uudella seurakuntasalilla ja keittiöllä sekä sen alapuolisilla kerhotiloilla palvelemaan paremmin nykyaikaa. Lisäksi kirkkoa on modernisoitu maalämpöjärjestelmällä.

Kommentit

Suositut tekstit