59. Valkeavaaran rukoushuone



Kiteen Riihijärven kylään perustettiin nykyisin Valkeavaaran hautausmaana tunnettu kahden hehtaarin suuruinen alue vuonna 1926. Pitkät välimatkat, vaikeakulkuiset tiet ja silloiset liikennöintivälineet saivat Närsäkkälän ja Riihijärven kyläläisten perustamaan vuonna 1934 rukoushuoneyhdistyksen oman rukoushuoneen saamiseksi alueelle. Antti Leinosen aktiivisen työn johdolla alettiin keräämään varoja. Jokaviikkoinen ompeluseuratoiminta ja molemmilla kylillä pidetyt juhlat kartuttivat rakennusrahastoa. Maanviljelijä J. Klem lahjoitti maan rakennukselle ja useat antoivat rakennushirsiä, toiset ilmaisen sahauksen. Aluksi rukoushuonetta suunniteltiin Valkeavaaran korkeimmalle kohdalle, mutta paikaksi lopulta vakiintui hautausmaan läheisyydessä oleva alue. Rakentamista varten perustettiin rakennustoimikunta.






Kaavailuissa oli myös tulevaisuudessa saada oma seurakunta alueelle. Asia sytytti myös Ruskealan kunnan Kumurin, Haapavaaran ja Höksölän sekä Uukuniemen kunnan Kalattoman ja Latvasyrjän kylien asukkaat ja molempien seurakuntien kirkkovaltuustot yhdessä Kiteen seurakunnan kanssa lahjoittivat varoja rakennusrahastoon. Rakentaminen saatiinkin alkuun jo vuonna 1935 Antti Tiaisen toimiessa rakentajana ja rukoushuone vihittiin käyttöön 1. heinäkuuta 1937 piispan tehtävään määräämän lääninrovasti Godenhjelmin toimesta. Uusi rakennus käsitti 9x9 metrin rukoushuonetilan ja kolmen metrin yläparven sekä tilavan kamarin ja keittiön, joiden päälle oli vielä mahdollisuus rakentaa vinttikamareita.


Muutaman vuoden ehdittiin rukoushuoneella pitää vireää ja aluetta palvelevaa toimintaa yllä, kunnes sota-aika muutti tilanteen. Ennakoidut rajamuutokset ja vaikeat ajat aiheuttivat sen, että Närsäkkälän ja Riihijärven rukoushuoneyhdistys lahjoitti Valkeavaaran rukoushuoneen Kiteen seurakunnalle varoineen ja velkoineen vuonna 1943. Sen jälkeen monet pitkäaikaiset paikalliset vahtimestarit ovat pitäneet rakennuksesta hyvää huolta. Myöhemmin rakennus on saanut sähköt ja lämmitysjärjestelmän. Tulevaisuuden kaavailuna on saada tilaan energiatehokkaampi ja hiljaisempi ilmalämpöpumppu lämmitystä varten.


Sota-aika aiheutti myös kylälle menetyksiä. Närsäkkälän koulun päätyttyä sankarivainajataulu siirrettiin kirkkoon. Sankarihautausmaaosaan, jossa on opettaja Maire Havolan suunnittelema muistomerkki, on haudattu 11 sankarivainajaa. Muistomerkin paljastusjuhla pidettiin kaatuneiden muistopäivänä 21.5.1967.


Valkeavaaran kirkko on muodoltaan erittäin kaunis ja ryhdikäs rakennus tyyliin ”pieni talo preerialla”. Myös sisällä olevat hirsiseinät, tunnelmallinen ja intiimi kirkkotila tekevät Valkeavaaran rukoushuoneesta suositun erityisesti joulunaikaan laskeutumisen paikan – monet ovat sitä mieltä, että joulu voi alkaa vain sieltä – eikä syyttä.

Kommentit

Suositut tekstit