77. Felix Kannisen huonekalutehdas



Jo vuonna 1927 löytyy Sortavan Genitzistä oleva ilmoitus F. Kannisen Puunjalostusliikkeestä. Genitsin alue oli Sortavalan esikaupunkialuetta, jonka 15 hehtaarin alueen oli seminaarinlehtori ja suomalaisuusmies sekä Sortavalan merkityksen kasvattaja Arvid Th. Genitz lahjoittanut Sortavalan kaupungille. Felix Kanninen teki tuolloin seinähirsien kanttausta, lankkujen sahausta ja mm. venelautoja. Samoin ostotoiminta oli alkanut koivu- ja petäjähirsien osalta.






Lahjakkaan toiminnan myötä toiminta laajeni ja muuttui Kaalamolle 1930-luvun lopulla. Sinne rakentui myös kaunis huvila, joka edelleen on paikallaan. Lisäksi vuoden 1941 marraskuussa ilmoitettiin Puusepäntehtaan avaamisesta myös Matkaselässä. Sekä Kaalamolla ja Matkaselässä toiminta jatkui aina sodan loppuvuoteen 1944 saakka. Tuolloin toiminta oli laajentunut huonekaluihin, ruumisarkkuihin sekä myös hautauspalveluun seppeleet mukaan lukien.



Sodan alueluovutusten johdosta Felix Kanninen löysi uuden paikan liiketoiminnalleen Kiteeltä. Laatokka-lehdessä oli 16.3.1945 seuraava ilmoitus: ”ARVOISALLE YLEISÖLLE ilmoitan avanneeni Huonekalu- ja ruumisarkkuliikkeen sekä PUUSEPPÄTEHTAAN Kiteellä. Ruumisvaunuja (-autoa) vuokrataan kuljetuksiin. Kitee, puhelin 2. F. KANNINEN.” Keisarinkujan varrelle rakentui huonekalutehdas ja myöhemmin vuonna 1960 tontin asuinrakennus, jonka päätyhuoneistossa oli huonekalumyymälä. Felix Kannisen huonekalutehdas oli tuolloin toinen merkittävä teollisuuslaitos sekä työllistäjä meijerin ohella Kiteellä. Tehtaalla oli monipuolinen huonekaluvalikoima mm: peilipiironkeja, lipastoja, sohvasänkyjä, ruokasalin kalustoja, tuolia ja pöytiä. Tehtaan tuotteita myytiin myös Asko-huonekaluketjun kautta.



Laajasta ja vaikuttavasta toiminnastaan Felix Kanninen sai talousneuvoksen arvonimen. Myöhemmin Kiteentien varteen valmistui uusi toimitila. Hautauspalvelu siirtyi 14.6.1982 ja on jatkanut Ratilainen Ky:n hoidossa. Kahdeksankymmenluvun alkupuolella huonekaluliikkeen liiketoiminta myytiin Tohmajärven Huonekaluliikkeelle. Huonekalutehdas jatkoi Huonekalutehdas H.Kannisena. Myöhemmin liiketoimintaa 1990-luvun alusta huonekalujen valmistuksen osalta on jatkanut Kiteen Huonekalutehdas.



Felix Kannisen tehdastoiminnasta ovat tänään Keisarikujan varrella vanhat rakennukset kertomassa määrätietoisesta toiminnasta ja jatkumisesta Suomen sotavuosien läpi ja muutoksissa sekä merkittävästä työllistäjästä alueellamme.

Kommentit

Suositut tekstit