70. Kauppakeskus Kupiainen



Nykyisen Kiteentie 4:n kohdalla (ent. Yhdyspankin liike- ja asuinkiinteistö) oli 1920-luvulla rakennettu puurakennus. Rakennuksessa toimi vuonna 1921 perustettu sekatavarakauppa Pietarinen&Manninen. Pieksämäellä syntyneellä Viktor Mannisella oli vuonna 1920 rakennettu toinen liiketalo Puhoksessa ja hän oli saanut oppinsa J.A. Collinin & Kump. liikkeessä Kesälahdella. Evert Pietarisen kanssa Kiteen keskustaan syntynyt kauppa palveli hyvin kasvavan taajaman tarpeita.
Sotien jälkeen Ruskealasta siirtynyt Kupiaisen suku aloitti kiinteistössä kauppatoiminnan Antti Kupiaisen johdolla vuonna 1947. Puhelinnumero 20 säilyi samana kuin edellisellä kauppaliikkeellä. Talon toisessa päässä sijaitsi yhdyspankki. Toiminta laajeni nopeasti ja vuosien 1948-1950 haettiin niin myyjätärtä kuin kirjanpitoon ja erilaisiin konttoritöihin uusia työntekijöitä. Liikevaihto V.Kupiaisena tunnettuna liikkeenä oli vuonna 1948 jo 20 milj. markkaa.



Vuonna 1958 Antti Kupiaisen poikien myötä avattiin uusi oma kaksikerroksinen rapattu toimitalo Kiteentien vastakkaiselle puolelle Kiteentie 5:een. Uuden toimitalon liikekerroksessa sijaitsivat jalkine- ja tekstiiliosasto, ”Kiteen Talouskauppa”. Vanhaa taloon puolestaan jäivät liikkeen rauta-, siirtomaa- ja taloustarvikeosastot. Kasvavan ja kehittyvän maakunnan tarpeisiin tulivat myyntiin myös Monark-mopedit sekä moottorisahat. Kauppatalon liikevaihto oli menestyvän toiminnan myötä kohonnut jo 1960 110 milj. markkaan. Vuoden 1964 laajennuksen myötä Kiteen talouskaupan toiminta sijoittui kokonaisuudessaan Kiteentie 5:een. Vuonna 1975 uudistettuun ja lähes nykymuotoiseen taloon avattiin K-Halli Kupiainen.


Jo suvun kolmannen polven astuttua mukaan, liiketoiminta laajeni edelleen. Liiketoiminta siirtyi jälleen tien toiselle puolelle ja vuonna 1986 entisen Marttalan, Lotta-Svärdin talon paikalle kohosi kauppakeskuksen ensimmäinen vaihe K-Tavaratalo Kupiainen. Nykyisen Kauppakeskuksen seinässä on muistokilpi tästä historiallisesta paikasta. Edelleen vuonna 1993 kauppakeskus laajeni Kiteentien suuntaisesti Kiteentie 8:n, entisen Kinnusen talon paikalle ja 1998,2001 sekä 2007-2008 laajennuksien myötä se saavutti nykyiset mittasuhteet ollen kiistatta Keski-Karjalan suurin kauppakeskus n. 12000 m ² kooltaan sisältäen monia eri yrityksiä sekä n. 6000 m ² K-market Kupiaisen liikkeen.



Paitsi kooltaan ja palveluiltaan niin myös arkkitehtuuriltaan on Kupiaisen kauppakeskus keskeinen osa Kiteen kaupunkikuvaa ja myös äänestyksessä on noteerattu Kiteen toiseksi kauneimmaksi rakennukseksi heti kivikirkon jälkeen.


Kommentit

Suositut tekstit