54. Molariuksen kyläkauppa



Kauppatoiminta oli Suomessa keskittynyt kaupunkeihin ja niiden kauppaoikeuksiin. Vasta Nikolai I:n aikana vuonna 1842 kaupunkien ulkopuolinen maakauppa vapautettiin, joskin tiukoin ehdoin. Siirotomaatuotteet, kankaat ja nautintoaineet olivat edelleenkin kaupunkien kauppojen oikeuksia. Vasta Aleksanteri II:n uudistusten myötä vuonna 1859 varsinaisten laaja-alaisten kauppapuotien perustaminen maaseudulle tuli mahdolliseksi.


Tältä ajalta olevien kauppojen vanhin on Etelä-Karjalassa oleva Röksän kauppa Parikkalassa. Suvulla se on ollut vuodesta 1934 lähtien. Samalla suvulla oleva vanhin kyläkauppa on puolestaan Koilismaalla Taivalkoskella oleva vuonna 1883 perustettu Jalavan kauppa (ent. Jakoleff). Aivan kärjessä vanhimpiin kyläkauppoihin sijoittuu myös Villalassa sijaitseva kyläkauppa Molarius.

Sen perusti Suomen kauppa- ja teollisuuskalenterin mukaan vuonna 1909 seitsemännen polven kesälahtinen Oskar(i) Juhonpoika Molarius Villalassa, jossa oli jo muutama muukin kyläkauppa. Liiketoiminta alkoi 24.11.1910 aluksi vaatimattomasti Juho Suomalaisen omistaman Jormon talon peräkammarissa Kesälahden Osuuskaupan sivuliikkeen liiketoiminnan perustalta. Kolme vuotta myöhemmin vaurastuttuaan Oskari Molarius rakennutti oman asuin- ja kauppatalon Notkola-tilalle (Kerimäentie 23) ja jatkoi kauppiaana monien luottamustehtävien ohella vuoteen 1945 saakka. Sen jälkeen hänen poikansa Eino jatkoi kauppaliikkeen pitämistä ja vuonna 1971 kaupan paikaksi ostettiin nykyinen rakennus valtatien varrelta. Pojanpoika Raimo jatkoi Molariuksen suvun perinnettä kauppiaana ja vuonna 1988 toiminimi muuttui kommandiittiyhtiöksi. Tänään kauppaa pitää suvun neljäs sukupolvi.


Satakaksitoista vuotta täyttävän kyläkaupan pysyminen ja menestyminen suvulla on kysynyt paljon sitoutumista ja työtä. Laaja valikoima ja hyvä palvelu ovat toiminnan kulmakiviä. Postin toiminta kaupan yhteydessä vuodesta 1943 on ollut myös eräs aluetta ja sen ihmisiä palveleva tekijä. Hyvä sijainti ja perinteet palvelevat niin ohikulkijoita, kesämökkiläisiä kuin paikallisiakin monimuotoisesti tänäänkin kuten menneinä vuosikymmeninä. Kaupan piha-alue on myös Villalan kylän keskeinen tapahtuma- ja kohtaamispaikka. Ehdoton nähtävyys ja käyntikohde.


Kommentit

Suositut tekstit