20. Kesälahden kotiseutumuseon alue




Kirkkolampi ja sen ympäristö on vanhastaan ollut luontaisen kulkureitin varrella. Peltoalueiden halki kulki pohjoisesta kesätie nykyisen Ruomantien kohdalla. Niinpä lammen rantamaisemiin kohosi Kesälahden ja Uukuniemen yhteinen kirkko 1640-luvulla. Myöhemmin 1700-luvulla ollut kirkko sijaitsi samalla paikalla, joskin 1770-luvulla rakennettu kellotapuli siirrettiin uuden kirkon rakentamisen vuoksi nykyiseen kirkkopihaan. Kahden ensimmäisen kirkon muistokivi sijaitsee metsikössä oikealla käännyttäessä kotiseutumuseon alueella.

 

Käännyttäessä alueelle vasemmalle sen sijaa jää vanhojen kirkkojen hautausmaa, jossa on pitäjän historiaan laajasti vaikuttaneen Molander-suvun sukuhauta. Museoalueen kumpareisiin puolestaan on haudattu 1690-luvun suurina nälkävuosina pitäjään muualta saapuneita ja menehtyneitä vainajia. Varsinainen museotoiminta alueella käynnistyi Kesälahti-seuran toimesta 1957 Savutuvan vihkiäisillä.


Haverila eli Haverisen pirtti on siirretty Sorsansaaresta ja suku ehti asua siinä 230 vuoden ajan. Pirtti valmistui vuonna 1725 ja on erinomainen näyte kaskipolttoajan rakennustaidosta. Kaiken kaikkiaan Kesälahti-seuran hallinnoimalla alueella on kiertelevän polun varrella 18 nähtävää kohdetta. Alueen rakennukset edustavat vanhaa rakennusperinnettä, jota alueelta on laajasti koottu. Alueella on myös muistomerkki professori Unto Kupiaiselle (1909-1961), jonka sukujuuret ovat kesälahtiset ja hän itse toimi Kesälahti-seuran voimahahmona seuran alkuaikoina.




Kommentit

Suositut tekstit