51. Kiteen seurakuntakeskus



Sotien jälkeen korostui vahvasti yhteiskunnassa ja kirkossa aseveljeysaate. Se vaikutti kuvaan hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisen tärkeydestä ja kirkossa sosiaalisesta vastuusta kansankirkkona. Kirkossa teologinen pohja löytyi ns. lundilaisesta ajattelusta, jonka näkyvimpiä ajattelijoita oli kirkkoherra Erkki Niinivaara. Ajattelussa korostettiin yhteisen hyvän edistämistä jälleenrakennustyössä. Tämä johti paitsi tarkoituksenmukaisten ammattien ja koulutuksen kehittymiseen kirkossa (nuorisotyönohjaajakoulutus 1949 ja lastenohjaajakoulutus 1969) niin myös uudenlaisen toiminnan tilatarpeisiin. Seurakunnallista monimuotoisuutta korostanut arkkitehtuuri seurakuntakeskuksineen yleistyi 1950- ja 1960- luvuilla. Suuntaus jatkui aina läpi 70-luvun 80-luvulle saakka. Laajenneeseen toimintaan vastasivat monikäyttöiset rakennukset, joissa oli seurakuntasaleja oheistiloineen sekä kerho-, hallinto-, keittiö- ja tarjoilutiloja.Pappiloiden tilat olivat sopimattomia uudenlaiseen toimintaan ja näin 


Kiteelläkin virisi ajatus modernin seurakuntakeskuksen rakentamiselle. Paikka valikoitui seurakunnan maille, lähelle Kiteen ydinkeskustaa, Kappelintielle. Tammikuussa 1974 Kiteen kirkkovaltuusto hyväksyi uuden keskuksen rakennuspiirustukset ja saman vuoden aikana hyväksyttiin rahoitussuunnitelma, toteutus sekä urakoitsija. Lokakuun 7. päivän kokouksessa urakoitsijaksi valittiin rakennusliike A. Taskinen. Uusi seurakuntakeskus valmistui siten, että 28.9.1975 vietettiin sen vihkimisjuhlaa piispa Osmo Alajan toimiessa sen vihkijänä.



Toiminnan yhtenäistämisen vuoksi ja saamiseksi saman katon alle Kiteen kirkkoneuvosto käsitteli 14.5. 1981 esitystä rakennustöiden toteuttamisesta laajennusta silmällä pitäen. Työt ja valmistelut aloitettiin vielä syksyllä ja laajennusosan vihkiäisjuhlaa vietettiin piispa Kalevi Toiviaisen johdolla.



Tänään 2007 remontoidut seurakuntakeskuksen monimuotoiset tilat käsittävät toimistotilojen lisäksi, kokoustiloja, kerhotiloja, urheilukäytössäkin olevan salin, kahvion, keittiötiloja, henkilökuntatiloja sekä entisen asuntotilan seurakuntakeskuksen päädyssä. Seurakuntakeskus on suosittu erilaisten ja eri-ikäisten kokoontumisien paikka. Tulevaisuus seurakuntakeskuksen suhteen on vielä avoin. On mahdollista, että tiloista tullaan luopumaan lähivuosien aikana.


Kommentit

Suositut tekstit