98. Kiteen osuuskauppa



Maakauppias Johan Björn oli pitänyt Kiteellä maakauppa 24 vuoden ajan. Hän kuoli vuonna 1904 ja oli jättänyt jo muutamaa vuotta aiemmin kauppaliiketoimintansa veljensä pojalle, Matti Björnille, jonka hän oli kasvattanut veljensä kuoltua. Kauppaliike sijaitsi Kiteen kirkonkylällä ja Matti Björn jatkoi liiketoimintaa.Orastava osuusliiketoiminta saapui Kiteelle vuoden 1917 alussa ja tammikuun 14. päivän kokoukseen oli SOK:n puolesta saapunut esitelmöimään neuvoja Jaakko Ranta. Kokous päätti yksimielisesti perustaa Kiteelle osuuskaupan ja hyväksyi säännöt sekä liittymisen Suomen Osuuskauppojen liittoon, Paloapuyhdistys Tulenvaraan sekä Keskusosakeliike Hankkijaan. Saman vuoden huhtikuussa suunniteltiin jo kauppatalon vuokraamista ja liikkeen avaamista. 


Suuremmat seikat keskeyttivät kuitenkin hankkeen ja lisäksi 500:sta sääntöjen määräämästä jäsenestä puuttui jäseniä. Keräystä jatkettiin ja kun olot olivat rauhoittuneet, maaliskuun 24. päivän kokouksessa vuonna 1919 jäsenistö oli saatu koottua ja liike päätettiin avata heti kun tarvittava henkilökunta oli saatu hankittua. Liike avautui saman vuoden heinäkuussa Matti Björniltä ostetussa talossa nykyisessä Kiteentie 1:ssä. Vuoteen 1923 mennessä liikevaihto oli kasvanut jo kolmeen miljoonaan markkaan.


Vuonna 1926 liiketoiminta laajeni myös bensiinin myyntiin. Pohjois-Savo kirjoittaa myyntiluvasta: ”Samoin on Kiteen Osuuskauppa (rajoitettu lisämaksuvelvollisuus) r. l.-niminen toiminimi Kiteen pitäjästä, oikeutettu rakentamaan omistamalleen kauppatorille tilan N:o 1 maalla, Kiteen pitäjän Päätyen kylässä, n. s. Maek-järjestelmää oleva, enintään 1000 litraa vetävä maanalainen bentsiinisäiliö laskulaitteineen.” Myöhemmin bensiininjakelu tontilla laajeni huoltoasemaksi 1950-luvulla ja muistetaan Shell-huoltoasemana.


1930-luvun loppuun tultaessa Osuuskaupan toimitilat olivat käyneet pieniksi ja laajenevan liiketoiminnan kannalta epätarkoituksenmukaisiksi. Tien toiselle puolelle suunniteltuun liikehuoneistoon kuulutettiin Uusi Suomi -lehdessä vuonna 1938 rakennusurakkaa: ”Uusi Suomi 1938 Rakennusurakka. Urakalla rakennettavaksi tarjotaan Kiteen Osuuskaupan r.l. kivestä ja rautabetonista rakennettava noin 3,100 m 3 käsittävä liike- ja asuinrakennus Kiteellä. Piirustukset ovat nähtävinä S.O.K:n rakennusosastolla Helsingissä ja Kiteen Osuuskaupan konttorissa. Urakkatarjoukset pyydetään jättämään huhtikuun 19 päivään klo 18 mennessä S.O.K:n rakennusosastolle Helsingissä. S.O.K:n rakennusosasto.” Rakennus valmistuikin vuoden 1939 alussa sisältäen modernit liikeosastot ja kahvila-ravintolan. Rakennus tunnetaan nykyisin Funkkistalona. Vanha kaupparakennus muutettiin työntekijöiden asuintiloiksi ja tontilla ollut varastorakennus säilyi varastointitilana.


Funkkistalo palvelikin liiketoimintaa pitkään, kunnes laajeneva elintarvike- ja kulutustavaran myynti asetti tarpeen uuden rakennuksen perustamiseksi. Uusi Sokos-tavaratalo avattiin 1970 nykyisen S-marketin paikalle rauta- ja maatalouspuolen jäädessä vielä vanhaan rakennukseen. Erilaisten S-ryhmän strategisten päätösten seurauksena Sokoksen rakennusta on laajennettu ja modernisoitu sekä nimi on muuttunut S-marketiksi. Nykyinen ulkoasu on saanut ilmeensä vuonna 2010. Tänään kauppa tarjoaa monipuolisesti elintarvikkeita ja kodin pientavaraa, kaupan yhteydessä oleva posti ja pankki, parturi-kampaamo sekä liikekiinteistössä muina yrityksinä ravintola ja aiemmin myös lämpö-, vesijohto ja ilmastointiasennusyhtiö.

Kommentit

Suositut tekstit