78. Sisä-Karjalan talo



Osuustoimintalain hyväksymisen myötä vuonna 1901 Suomeen alkoi syntyä osuustoimintaan pohjautuvia kauppaliikkeitä. Toiminta eriytyi täällä kuten muuallakin Euroopassa kahteen suuntaan. Suomessa näitä suuntauksia edustivat pellervolaiset osuuskaupat ja toisaalta sosialistiselle pohjalle syntyneet ns. edistykselliset osuuskaupat. Jälkimmäiselle aatteelliselle perustalle syntyi vuonna 1902 Värtsilän Osuuskauppa. Vuonna 1917 nimi muutettiin Työväen ja Pienviljelijäin Osuuskaupaksi ja lopulta vuonna 1944 Osuusliike Sisä-Karjalaksi. Tohmajärven liikkeen liiketoiminta oli kuitenkin jo eriytetty vuodesta 1920 lähtien Värtsilän osuuskunnan liiketoiminnasta.
Sodan ja alueluovutusten myötä Kannaksen kahdeksasta osuusliikkeestä elinkelpoisuutensa säilytti vain kaksi: Värtsilän Osuuskauppa, myöhemmältä nimeltään Osuusliike Sisä-Karjala, ja Antrean Osuuskauppa. Sisä-Karjalasta kehittyikin merkittävä osuuskauppojen ketju, jonka toiminta ulottui Värtsilän ja Tohmajärven ohella Puhokseen, Kiteelle ja Tuupovaaraan. Radan siirtymisen vuoksi keskuspaikaksi vakiintui Tohmajärvi.



Kemien myymälärakennusta alettiin rakentamaan jo ennen talvisotaa, mutta se valmistui vasta vuonna 1947. Valmistuttuaan rakennus oli yksi näyttävimmistä rakennuksista Tohmajärven keskustassa. Aumakattoinen ja rapattu kivitalo sisälsi liike- ja asuinhuoneistoja. E-liikkeeseen kuulunut osuuskauppa palveli pitkään itsenäisenä Sisä-Karjalan kauppana, kunnes vuonna 1973 se liittyi joensuulaiseen osuusliike Oma-Apuun. Myöhemmin liikekiinteistössä palveli kauppaketjun SIWA-liike. Sisä-Karjalan talo seisoo tänäänkin paikallaan ja kertoo yhdestä merkittävästä osasta osuuskauppatoiminnan historiaa, joka päättyi lopullisesti ketjun osalta 1990-luvun pankkikriisin jälkijärjestelyissä, jolloin vuonna 1995 kauppatoiminta muutettiin osakeyhtiömuotoiseksi.


Kommentit

Suositut tekstit