76. Lähtelän tila Tohmajärvi



Kirkkotietä kirkolle ajettaessa pian uuden koulukeskuksen jälkeen vasemmalle puolelle tien varteen jää suuri rakennus ja sitä ympäröivä tila. Kyseessä on Tohmajärven vanhin perintötila Leskelä vuodelta 1796. Suuri osa Suomen maatiloista oli päätynyt 1600-luvun kulessa 1700-luvun alkuun kruunun omistukseen ja vuonna 1723 Kristian III:n aikana suoritettiin reformi, perinnöksiostoasetus, joka mahdollisti kruununtilojen ostamisen perintötiloiksi. Ns. Skattehemman mahdollisti tilan siirtämisen seuraavalle sukupolvelle. Leskelän lunasti itselleen Elias Gregorii Porthan, joka oli myös harvoja alueen valtiopäivämiehiä tuona aikana edustaen talonpoikaissäätyä.Ensimmäisen postikonttorin siirtyessä Gabriel Walleniuksen myötä Liperin Konttilansalmelta Tohmajärvelle, posti sijoitettiin Leskelään vuonna 1781. Postimestarina toimi vielä seitsemän vuoden ajan postin mukana muuttanut Johan Svahn. Liperiläiset kokivat postin muuton vaikeana ja anoivat postia Joensuuhun perustellen: "Yhtä suuresta arvosta kuin postikonttori on Tohmajärvellä, yhtä suuresta arvosta on se Joensuullakin, jornka kauppa ja sen monet sahat ja rautaruukit paljon masennetaan siitä kun täältä puuttuu tilaisuus päästä muuten kuin kaukaisen Kuopion kautta muun maailman yhteyteen. Joensuun saatua kaupungin peruskirjan vuonna 1849 anottiinkin postia pian myös sinne ja postikonttori avautuikin kaupunkiin vuonna 1852.



Nykyisen nähtävillä olevan empirevaikutteisen rakennuksen kestikievariksi rakensi vuonna 1850 Gustav Weckman. Kokonsa ja sijaintinsa vuoksi paikka on soveltunut myöhemmin käräjäpaikaksi, Kemien alakouluksi ja armeijan esikunnaksi sekä vuosina 1940-1941 Rajavartiosto 4:nnen Tohmajärven rajakomppanian komentopaikaksi. Sotien jälkeen rakennus on toiminut myös kulkutautisairaalana.



Historiaa sisältävä tila ja sen päärakennus on kaunis aikakauden tyyliä edustava, mutta kaipaisi pikaista kohennusta säilyäkseen tuleville polville.

Kommentit

Suositut tekstit