47. Kauppala



Rääkkylän kylän keskustan tuntumaan perustui tila, joka varhaisempina aikoina tunnettiin Ihanalana. Sana vanhassa suomessa tarkoittaa Ihanaa. Lounaaseen laskeutuva rinne mahdollistikin auringonpaisteen varhaisesta päivästä iltaan saakka luoden luonnollisen ja hyvän asuinpaikan. Historiassa tila nousee esille vahvemmin kun Voiniemessä varttunut Elias Hirvonen osti 3.3.1864 Rääkkylä 5:n puolikkaan Heikki Hirvoselta (6400 mk, Kauppala). Elias oli saanut senaatilta maakauppaluvan jo vuonna 1861 ja perusti maakauppansa ostetulle tilalle. Tilan nimeksi alkoi tuolloin vakiintua nimi Kauppala.








Asuinrakennukseksi valmistui nykyinen rakennus vuonna 1879, joskin ulkoasu on muuttunut laajennuksien ja materiaalien suhteen aikojen kuluessa. Aiempi pärevuoraus on vaihtunut laudoitukseksi ja verantarakenteet muuttuneet sekä rakennus on saanut siipirakennuksen 1960-luvulla. Elias Hirvosen (1827-1910) aikana tila nousi kukoistukseen. Sen myötä myös luottamustehtäviä uskottiin toimeliaalle miehelle. Jo vuonna 1863 Elias tunnetaan kauppiaana ja hänet valitaan vaivaishoitokunnnan jäseneksi, 1865 suostuntaveron tutkintakomiteaan, 1881 Kiteen tuomiokunnan edusmieheksi ja 1882 valtiopäivämieheksi.








Tilalle perustettiin lisäksi paikkakunnan ensimmäinen meijeri, josta vietiin tuotteita aina Pietariin saakka. Lisäksi Elias sai kuvernööriltä 1905 luvan uittaa kuorimattomana puutavaraa perustamalleen sahalle. Karjan ohella tilalla viljeltiin varhain jo agronomi Europaeuksen Saksasta tuomaa kuoretonta ohraa, joka kesti paremmin paikallisia oloja. Sivistystoiminnasta kiinnostuneen Eliaksen Kauppalassa toimi myös kunnan ensimmäinen kirjasto sekä viestintävälineet; posti ja puhelin. Laaja viljelystoiminta muodosti myös Kauppalaan moninaisen pihapiirin mm. väentuvan, kivisen jääkellarin ja kivinavetan. Kauppaliike jatkoi toimintaansa Eliaksen pojan hoidossa läheisessä vuonna 1912 valmistuneessa Männikössä. Kauppalan tilan monimuotoista toimintaa jatkettiin Toivon ja myöhemmin hänen poikansa Eljaksen johdolla. Tila on edelleen suvun omistuksessa.



Kommentit

Suositut tekstit