55. Muljulan koulu - Annin kartano



Lisääntyneiden kylän lapsien ja pitkien kulkumatkojen vuoksi kokoonnuttiin jo vuonna 1922 Mujulassa ajatuksena saada oma koulu kylälle. Koulutarkastajalle Sortavalaan lähetetyn kirjelmän ja Piimäjärvelle olevan pitkän kulkumatkan vuoksi Kiteen kunnanvaltuusto laatikin seuraavana vuonna suunnitelman kouluverkon rakentamiseksi Kiteelle, Siihen sisältyi Muljulan koulun rakentaminen vuodelle 1925. Laki kouluvelvollisuudesta oli astunut jo voimaan ja kunnan valiokunta oli päättänyt hakea lykkäystä sen toteuttamiseen siten, että voimaantulo olisi sidoksissa koulupaikkoihin. Kouluvelvollisuuden piirissä olevia lapsia kun kunnassa oli tuolloin 1618.Seuraavana vuonna 1924 Piimäjärvelle oli ollut mahdotonta löytää kouluun sopivaa vuokrattavaa huoneistoa, päätettiin koulu siirtää Muljulan kylään. Asia kuitenkin lykkääntyi ja Muljulan koulun avaaminen vuonna 1925 siirrettiin tuonnemmaksi, koska kunnan talousarvioon ei ollut merkitty sille menoerää eikä huoneistolle ollut vuokrasopimusta ja menoarviota. Vihdoin kesällä 1926 Muljulan koulun vuokrasopimus tuli lopullisesti kouluvaliokunnan hyväksyttäväksi ja koulu aloitti 1.10.1926 Juho Savolaisen vuokratiloissa ensimmäisenä opettajanaan Maria Tikkanen. Koulu oli 4-luokkainen yläkoulu. Vuonna 1927 Pekka Musikalta vuokrattiin tilaa poikien käsityöhuoneeksi 500 mk hintaan.



Koulurakennuksen rakentaminen viivästyi ja se jatkoi edelleen nyt Juho Musikan omistamissa vuokratiloissa, kunnes vuonna 1935 kunta asetti koko silloisen koulun johtokunnan koulun rakennustoimikuntaan. Samana vuonna pyydettiin tarjoukset koulun rakentamiseksi. Alin tarjous oli 266 500 mk, joka kuitenkin liian korkeana hylättiin. Kunnallislautakunta päätti ottaa itse rakennusmestarin teettämään töitä. Samana vuonna koulua kohtasi koulua suru, opettajatar Elma Laitinen, joka oli lyhyen aikaa ehtinyt olla koulun opettajana, menehtyi 25-vuotiaana vaikeaan sairauteen.



Vuonna 1936 koulun rakentamiskustannuksiksi vahvistettiin 400 000 markkaa ja seuraavana vuonna hyväksyttyjä rakennuspiirrustuksia vielä muutettiin siten, että puinen sauna ja halkoliiteri jätettiin rakentamatta ja nämä huoneet siirrettiin koulun kellaritiloihin. Vielä samana vuonna valtuusto vaati rakennustöiden selostuksen jälkeen lisävauhtia rakentamiseen. Lähes valmistumisvaiheessa olevan koulurakennuksen kuluiksi kirjattiin vuonna 1938 780 882,51 markkaa.

Valmistumisvuotta ja koulua Kiteellä ravisteli lapsihalvausepidemia, joka rajoitti koulunkäyntiä alueella. Muljulassa aloitettiin kuitenkin syksyllä koulunkäynti uusissa tiloissa. Sähkötkin koululle saapuivat vuonna 1955. Koulu toimi käytössä aina kevätkauteen 2006, jolloin lapsimäärät olivat jo alueella liian pienet koulun pitämiseen.


Muljulan koulu oli ensimmäinen syrjäkylien kivirakenteinen koulu ja sijaitsi ihanteellisesti korkealla mäen päällä Orivedelle ulottuvine maisemineen. Vankkarakenteinen ja kaksiosaisen sisäänkäynnin omaava koulu remontointiin ja entisöitiin laadukkain materiaalein vuonna 2009 pitopalvelu- ja majoituskäyttöön. Rakennuksen nimeksi tuli Annin kartano, joka tarjoaa paitsi hienot puitteet perhejuhlien ja sen yhteydessä tarvittavan majoituksen pitopaikaksi niin myös korkeatasoisen sekä maistuvan pitopöydän.

Kommentit

Suositut tekstit