58. Kiteen ortodoksisen kirkon muistokivi



Jo 1200-luvulla maamme alue oli kahden kirkkokunnan lähetysalue. Katolinen kirkko oli levittäytynyt Ruotsin ja rannikon kautta Hämeeseen ja ortodoksinen kirkko puolestaan Novgorodin kautta Karjalaan. Rajakiistoihin lännen ja idän välillä saatiin rauha Pähkinäsaaressa 1323. Tuolloin mm. Kitee jäi Novgorodin suurruhtinaan Jurin vaikutuspiiriin. Vain osittain vahvistettu raja kuitenkin aiheutti rajakahakoita seuraavan 272 vuoden ajan, kunnes Täyssinässä 1595 Ruotsin ja jo silloisen Venäjän raja vahvistettiin laajemmin. Kiteen alue jäi Venäjän vaikutuspiiriin ja oli pääosin väestöltään ortodokseja.






Rauha ei jäänyt kuitenkaan pysyväksi. Jo runsaan miespolven jälkeen oli Ruotsin valtaistuimelle noussut Kaarle X Kustaa, jolla oli halu laajentaa valtakuntaa tehden Ruotsista Suur-Ruotsia. Halu suuntautui lähinnä Vaasa-suvun toisen haaran linnakkeisiin Puolaan ja oman suvun Pfalzien maille Saksaan ja Tanskaan. Toisaalta Venäjälle oli noussut tsaariksi jo 16-vuotiaana Aleksei, johon munkki Nikonilla oli suuri vaikutus. Nikonista tuli tsaarin myötävaikutuksella myöhemmin Novgorodin metropoliitta ja vähäksi aikaa myös valtionhoitaja. Molempien valtioiden yksinvaltaisuuteen sekä laajenemiseen liittyvät seikat olivat omiaan aloittamaan meilläkin ruptuurisodaksi kutsutun sodan vuosina 1656-1658.






Kiteetä ruptuurisota kohtasi ankarasti. Tänne oli kehittynyt jo pitkä ortodoksinen perinne ja toisaalta Suorlahteen oli noussut myös ensimmäinen luterilainen kirkko 1640-luvulla. Vuonna 1651 Kiteellä ortodokseja oli väestöstä 66,7% ja luterilaisia 33,3%. Sodan ja paikkakunnalla olleiden keskinäisten kahakoiden vuoksi molemmat kirkot poltettiin. Ortodoksinen väestö pakeni itään. Sodan jälkeen vuonna 1691 ortodokseja oli paikkakunnalla vain 0,8% ja luterilaisia puolestaan 99,2%. Sodan päätteeksi nimittäin Karjalasta ja sen myötä Kiteestä tuli osa Ruotsin valtakuntaa ja sen mukaisesti myös luterilaista ja pääosin Savosta tullut muuttoliike ”luterilaisti” Kiteen alueen.
Selkueella Kiteenjärven rantatöyräällä vuonna 1656-1658 sodan aikana tuhoutuneen Kiteen ortodoksisen kirkon kohdalla on tänään kauniilla paikalla muistokivi. Muistokivi on pystytetty vuonna 1981. Muistokivessä on viittaus Psalmiin 138:2 " Minä rukoilen sinua kumartuneena sinun pyhään temppeliisi päin ja kiitän sinun nimeäsi sinun armosi ja totuutesi tähden; sillä sinä olet osoittanut, että sinun lupauksesi on suuri yli kaiken, mitä sinun nimesi ilmoittaa."

Kommentit

Suositut tekstit