72. Osuustoiminnan ja Akseli Branderin muistokivi



Hieman yllättävästä ja huomaamattomastakin paikasta löytyy aivan Kiteen keskustasta muistokivi. Kivessä on laatta, jossa on teksti: ”Yhteistoiminta ohjeeksi kiteeläisille. Akseli Brander 1876-1956”.Koivikon Brandereiden merkitys yhteistoimnnassa ja paikkakunnan parhaaksi toimimisessa on keskeistä. Isä Axel Eemilin ajatukset nousivat tolstoilaisesta ajattelusta, jossa korostui kansan yhtenäisyyden vaaliminen ja yhteinen työnteko. Perheen ja etenkin perheen lasten elinaika sattui lisäksi ajankohtaan, jossa kulminoituivat toisaalta nuoren autonomisen maan vastakkaisuudet ja orastava kansallisidentiteetti sekä suomalaisuusaate.



Perheen yhteydet Sveitsiin ja Tanskaan toivat mukanaan myös gruntvigilaiset kansansivistysaatteet sekä yhteistoiminta-ajattelun. Sisarusten, erityisesti Uuno Branderin yhteydet suomalaisen osuustoiminnan ”isään” Hannes Gebhardiin asettivat myös kiteeläiset osuustoiminnan kärkivaiheeseen ja sen uranuurtajiin. Osuustoiminnan perusajatus oli yritystoiminnan suomalaistaminen ja tuottavuuden parantaminen pienemmillä tiloilla yhteistoiminnan kautta.


Akseli Vilhem Branderin pitkän työn merkitys oli keskeinen niin osuustoiminnan osalta järjestötoiminnan kehittämisessä, meijerialalla, maatalouskoulutuksen kehittäjänä, kuin vähittäiskaupan ja kassatoiminnan uranuurtajana paikkakunnalla ja laajemminkin Pohjois-Karjalassa sekä Suomessa. Sinnikäs, itseään uhraava ja päämäärätietoinen toiminta yhteisen hyvän edistämisessä antoikin hänelle kansan suussa arvonimen toiminnastaan ”Kiteen keisari”.


Kommentit

Suositut tekstit