81. Kiteenhovi



Kiteen keskustasta Tohmajärven suuntaan lähtevän tien alussa sen vasemmalla puolella sijaitsi Heikki Matikaisen kaunis mansardikattoinen talo, jonka Karjalan kannakselta tulleet Laasosen neidit ostivat 1920-luvulla. Talo sijaitsi vilkkaassa tienristeyksessä, jonka kautta ihmiset olivat jo kauan kulkeneet asioidessaan ja matkoillaan. Paikka oli siksi otollinen vanhana rangaistuspaikkana ja talo tunnettiinkin Raippalana. Tontilla sijaitsi suurikokoinen mänty, jota käytettiin rangaistusten täytäntöönpanossa.Vuoden 1734 laissa oli yhtenä rangaistusmuotona ruumiinrangaistus ”raippa-vitsoilla ja vitsoilla”. Raippoja saivat miehet enintään 40 paria, vitsat puolestaan varattiin naisille korkeintaan 30 parina riippuen rikoksesta. Raipparangaistukset sijoittuivat oikeuskäytännössä ”häpeärangaistuksen” (paalussa seisottaminen, jalkapuu, ”kunniansa menettäminen”) ja vankeusrangaistuksen (vankeus, vesileipävankeus, rangaistustyö), välimaastoon. Lisäksi oli käytössä luonnollisesti sakkorangaistus, jolla lievemmät rangaistukset voitiin sovittaa ja muuntaa rahalliseksi korvaukseksi. Tämä johti sananparteen: ”rikas maksaa rahallaan, köyhä selkänahallaan”.
Häpeä- ja raipparangaistukset koettiin epätarkoituksenmukaisiksi 1800-luvulle tultaessa ja 1850-luvun jälkeen niiden toteutus väheni vähenemistään. Vuoden 1889 rikoslaki poisti ne kokonaan. Viimeisiä raipparangaistuksia kuitenkin toteutettiin vielä vuonna 1884 ja vankiloissa ne jatkuivat vankilanjohtajan päätöksillä harvakseltaan aina 1930-luvulle saakka.




Laasosen neitien kuoleman jälkeen 1960-luvun lopulla liki neljänsadan kiteeläisen osakkaan voimin perustettu Kiteen Tienristeys Oy osti Raippalan tontin. Alueelle suunniteltiin hotelli-ravintolaa ja rakennettavan rakennuksen piirustukset jätettiin kunnalle vuonna 1968.

Valmistunut rakennus vuokrattiin Oy Alko Ab:lle, minkä nimiseksi Oy Alkoholiliike Ab oli nimensä muuttanut. Jo vuonna 1962 Alko oli aloittanut kolmen vuoden kokeilun hotelli- ja ravintolaketjun rakentamiseksi ja avannut ensimmäisen kantakrouvin Vimpeliin. Kokeilukauden myönteisten tulosten ja poliittisen päätöksenteon sekä keskioluen vapauttamisen myötä Alko rakensi kantaravintoloiden ja sen oheen rakennettavien majoituspaikkojen ketjua Suomeen.




Kiteellä hotelli- ja ravintolatoiminta jatkui Kantakievarin nimellä vuoteen 1991 saakka, jolloin Alkon tytäryhtiön toiminta fuusioitui Arctia Oy:öön. Arctia puolestaan myytiin vuonna 1997 Scandia-ketjulle. Kiteen Kantakievarin omistajaksi tuli joensuulainen Reijo Ikonen ja nimeksi vaihtui Kiteenhovi. Vuonna 2006 Aini ja Kari Sutinen hankkivat hotelli-ravintolan itselleen ja ovat siitä saakka jatkaneet toimintaa.

Kiteenhovia on laajennettu ajan kuluessa kolme kertaa ja sen yhteyteen on rakennettu terassi. Myös ikkunoita ja lautavuorausta on uusittu. Tänään monipuolisessa Kiteenhovissa on 34 hotellihuonetta, laaja ravintola, pubi ”Sutkin krouvi”, kolme kabinettitilaa ja kaksi tilavaa saunaa. Useiden paikallisten yritysten kanssa verkostoitunut toiminta antaa mahdollisuuden työyöpymisten lisäksi vapaa-ajan urheilu- ja moottoriurheilumahdollisuuksiin niin kesällä kuin talvella.

Kommentit

Suositut tekstit