74. Tienristi



Sortavalan lähellä 28.4.1857 syntynyt Pekka Liimatainen koki jo nuorena kauppa-alan omakseen palvellen ensin Sortavalassa ja myöhemmin Ruskealassa. Vuonna 1886 hän osti Aksel Branderilta tontin tienristeyksestä ja perusti siihen Toivola-nimisen tilan sekä rakensi kauppahuoneen. Työ oli menestyksellistä ja Liimataisella oli sivuliike Puhoksessa ja neljä rahtialusta kuljettamassa tavaraa. Lisäksi Liimatainen oli aktiivinen niin kunnallisessa kuin seurakunnallisessakin elämässä sekä alkaneen Säästöpankin toiminnassa. Toivola oli myös tunnettu käräjäpaikkana.






Lama kaatoi kuitenkin liiketoiminnan ja vuosina 1912-1913 omaisuus konkurssin kautta siirtyi muualle. Pirteän luonteen omaava Pekka Liimatainen oli Ikääntymisen ja sairauden myötä sivussa liike-elämästä ja kuoli 23.12.1922 Toivolan tilallaan. Kuolinilmoituksessa oli puolison ja lasten muistamisen yhteydessä hengellisten laulujen ja virsien numero, joka on nykyisen virsikirjan virsi: ”Silmäisi eteen Jeesus”.



Toivola siirtyi kunnan omistukseen ja 1930-luvulla tontille nousi kunnanlääkärin talo, joka palveli usean lääkärin ajan kiteeläisiä aina 1960-luvun alkuun saakka. Uuden lääkärintalon valmistumisen jälkeen Savikontielle Tienristin rakennus jäi asumiskäyttöön, kunnes rakennus 1990-luvun alussa siirrettiin Kytänniemen Impivaaraan.



Toivolan tilalle on nykyisin syntynyt Tienristin puisto, jota koristaa taiteilija Ahti Pitkäsen Vesi-niminen patsas vuodelta 2001. Tekniikkana on käytetty betonia ja kasveja. Patsaan päällä on kalafiguuri ja sen jalustimessa aaltomaisia kuvioita. Taideteosta täydentää päältä alas laskeutuvat murattimaiset kasvit.


Kommentit

Suositut tekstit