52. Koivuniemi - lääkärin virkatalo



Kiteen kunnanlääkäri Hennes Tikka toimi myös Rääkkylän lääkärinä aina vuoteen 1923 saakka. Vastaanottopaikkoina olivat niin paikallisen kaupan tilat ja myös kunnantalo sekä vaivaistalo. Myös erilaiset ajatukset ja pyrkimykset omasta kunnanlääkäristä olivat eläneet vuosisadan alusta saakka, mutta erinäisistä syistä ne olivat rauenneet. Asiat alkoivat edetä, kun vuoden 1921 kunnan talousarvioon varattiin 50.000 markan määräraha kunnanlääkärin asuntoa varten. Talousarviossa vuodelle 1922 varattiin määräraha myös kunnanlääkärin palkkaamiseen sekä lääkärintalon rakentamiseen lisättiin 30.000 markkaa. Näillä osin ennen kieltolakia kerätyillä viinavoittovaroilla valmistui virkatalo lääkärille Koivuniemeen vuoden 1921 lopulla, mutta lopullisen asun se sai vasta 1928. 


Rääkkylän ensimmäiseksi kunnanlääkäriksi valittiin Tikan rinnalle vuonna 1921 Hiski Mikkonen usealla kuuden kuukauden peräkkäisillä sitoumuksilla. Lokakuun alusta vuoden 1924 loppuun virkaa hoiti väliaikaisesti Hugo Hänninen. Mikkonen toimi Rääkkylässä aina vuoteen 1927 saakka. Mikkosen Jälkeen Koivuniemen pitkäaikaiseksi lääkäriksi saapui (Yrjö) Ilmari Kohonen Halilasta (1928-1953 lääkärinä).


Lääkäritalon jälkeen Koivuniemen kaunis huvila toimi kurssilaisten majoituspaikkana ja kesäisin lomakeskuksena. Leirintäaluetoiminta alkoi 1980-luvun puolessa välissä kunnan vuokrattua alueen yrittäjille. Alueella järjestettiin myös Kihausta edeltänyttä Heinähupaa vuosina 1976-1979. Tänään Koivuniemi on viihtyisä Camping-alue sisältäen niin teltta-, caravan-paikkojen ohella mökki- ja aittamajoitusta. Kaunis päärakennus vahoine talousrakennuksineen on osa Rääkkylän 1900-luvun historiaa.


Kommentit

Suositut tekstit