29. Palomäen hautausmaa ja siunauskappeli




Ilmolan hautausmaan käydessä ahtaaksi, heräsi tarve uudelle hautausmaalle. Luonnollisin paikka oli löytää se seurakunnan mailta. Niin vuonna 1914 päätettiin pakkolunastaa kirkkoherran virkatalosta n:o 29 osa siihen ja erottaa loput seurakunnan maista. Kaiken kaikkiaan hautausmaan kooksi on tullut 11 hehtaaria ja se sijaitsee harjanteella keskustan välittömässä läheisyydessä. Osituksen saatua lainvoiman, hautausmaa otettiin käyttöön vuonna 1915. Hautausmaalla sijaitsee myös aseveli- ja veteraanihautaosastot, joista seurakunta huolehtii.

 

Hautauksien keskityttyä Palomäelle tuli tarve myös ajanmukaiseen kappeliin. Kappelin suunnittelijaksi valikoitui arkkitehti Elsi Borg, joka oli valmistunut Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1919. Borgin käsialaa ovat mm. Jyväskylän Taulumäen kirkko ja Helsingin Lastenlinna. Borgin suunnittelema siunauskappeli kohosi Palomäelle vuonna 1957 ja vihittiin käyttöön saman vuoden tammikuun 27;nä päivänä. Kappeliin valmistui peruskorjauksen yhteydessä vuonna 2001 myös lisäosa, jossa ovat nykyaikaiset kylmälaittein varustetut säilytystilat vainajille.


Hautausmaa on vaihtelevine maastoineen ja kauniin kappelin sekä hyvän hoidon myötä kaunis puistoalue Kiteen ydinkeskustassa ja viimeinen leposija menneille sukupolville.


Kommentit

Suositut tekstit