100. Nightwish Story -näyttelykeskus



Suomen kansainvälisesti menestyksekkäimmän yhtyeen paikasta levymyynnin osalta kilpailee kaksi yhtyettä Nightwish ja HIM, molemmat arviolta 10 miljoonan levyn myynnillään. Vertailussa kuitenkin on ratkaisevaa se, että yhtyeistä vain Nightwish jatkaa, vaikka on ilmoittanut 17.6.2023 Vaasan Lemon Stadionilla pidetyn konserttinsa jälkeen jäävänsä määrittelemättömälle keikkatauolle. Yhtye on lisäksi ilmoittanut tekevänsä uutta materiaalia ja albumia syksyllä 2023. Levymyynnin ohella Nightwish on maailmalaajuisesti pitänyt 962 konserttia ja saavuttanut 60 kulta- ja platinalevyä sekä Suomessa kuuden levyn ja kolmentoista singlen myydyimmän kärjen.Nightwishin historiasta on kirjoitettu lukemattomissa lehdissä ja nettiartikkeleissa. Seikkaperäisemmin yhtyeen vaiheista voi lukea parhaiten LIKE-kustannusyhtiön ja musiikkitoimittaja Mape Ollilan kirjoittamasta vuonna 2006 julkaistusta Nightwish-kirjasta. Lyhyesti yhtyeen alun voidaan katsoa syntyneen Tuomas Holopaisen ajatuksesta vuonna 1996 ja trion Tuomas Holopainen, Erno ”Emppu” Vuorisen ja Tarja Turusen demolevystä, jonka äänittäjänä toimi Tero Kinnunen. Kolmen kappaleen demolevy sisälsi kappaleet: ”The Forever Moments”, ”Nightwish” ja Etiäinen (myöh. Angels Fall First). Seuraavan vuoden Spinefarms Recordsin kautta saadun levytyssopimuksen jälkeen Nightwish-yhtyeen historia onkin ollut maineen ja menestyksen niittämistä.



Kitee-seuralla oli kotiseutumuseossa nähtävillä aiemmin koottu Nightwish-kokoelma ja Plamen Dimovin sekä Mikko Heickellin ideasta lähdettiin etsimään ja suunnittelemaan ympärivuotista ja lämmintä näyttelytilaa, joka palvelisi kaikkialta saapuvia faneja. Tilat löytyivätkin vanhoista Säästöpankin tiloista ja yhdessä kaupungin, Kitee-seuran sekä Keski-Karjalan Kehitysyhtiön kautta saatiin aikaiseksi hanke, johon tukea tuli Euroopan Unionin maaseudun kehittämisrahastosta sekä Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksesta.

Luonnollisesti hankkeelle haluttiin myös yhtyeen tuki ja sellainen saatiinkin. Tosin yhtye ei halunnut mukaan toimintaan, vaan sen tuotot haluttiin menevän Kitee-seuralle ja jäävän paikkakunnalle. Hankkeen projektipäälliköksi saatiin tutkijatohtori Tuula Teräväinen ja mukana hankkeessa ja sen toteuttamisessa yhtyeen ydinpiirin ja fanien ohella olivat historiateoksen tekijä Mape Ollila ja Nightwish-graafikko Janne Pitkänen sekä audiovisuaalisien osuuksien tekijä Samppa Hirvonen.



Koottu näyttely sisältää esineistöä, kuvitusta, lavasteita, palkintoja ja instrumentteja yhtyeen uran varrelta ja on luonteeltaan interaktiivinen. Näyttelyn sisältöä pyritään myös uudistamaan jatkuvasti. Interaktiivisten ja audiovisuaalisten elementtien kautta vierailijat pääsevät sukeltamaan yhtyeen historiaan. Lisäksi nightwishstory.com sivuston kautta näyttelyyn on mahdollista tutustua virtuaalisesti nettiyhteyden kautta.


Nightwish story -näyttelykeskus avattiin 3.8.2020. Avajaisten yhteydessä antamassaan haastattelussa Koti-Karjala -lehdelle Tuomas Holopainen toteaa: ”On suuri mysteeri millaisella tavalla musiikki voi vaikuttaa ihmisen mieleen ja kehoon”. Jo 26 vuoden ajan Nightwishin musiikki on koskettanut ihmisten mieliä ympäri maailmaa. Siitä hyvänä esimerkkinä oli 16.6.2023 Kiteen Rantakentällä ollut Nightwishin tämän ajan historian toiseksi viimeinen loppuunmyyty konsertti, joka keräsi 10 500 kuulijaa aurinkoiseen Kiteen kesäiltaan.


Kommentit

Suositut tekstit