96. Kiteen helluntaiseurakunta

Helluntailiike syntyi 1900- luvun alussa Yhdysvalloissa Texasissa ja Los Anglelesissa. Karismaattisuutta on ollut läpi kirkon historian ja Suomessakin hernnhuttilaisuuden, rukoilevaisuuden sekä herännäisyyden alkuaikoina sen elementtejä oli vahvasti läsnä. Liikkeelle laukaisevana tekijänä voidaan pitää kuitenkin vuonna 1906 Los Angelesin Azuza-kadun herätystä, josta hengellinen virtaus levisi läpi USA:n. Eurooppaan ja Suomeen liike saapui norjalais-englantilaisen Thomas B. Barratin myötä.


Suomessa merkittävänä eteenpäin viejänä toimi myös kirjailija Juhani Ahon veli ja Iisalmen kirkkoherran Isak Brofeldtin poika Pekka Brofeldt, joka oli ollut myös kirkollisen Kotimaa-lehden perustajana ja päätoimittajana. Kiteelle helluntaiherätys saapui vuoden 1925 paikkeilla sekä Savonlinnan ja Joensuun suunnilta. Haarajärvi muodostui keskeiseksi paikaksi ja seurakuntalaiset luettiin kuuluvaksi Värtsilän helluntaiseurakuntaan. Sota-aika keskeytti orastavan toiminnan ja sodan jälkeen kiteeläiset helluntaiseurakuntaan kuuluvat menivät jäseniksi Joennsuun helluntaiseuraan.


Kiteellä pidettiin kuitenkin säännöllisesti kokouksia jäsenten kodeissa ja suurempia tilaisuuksia Marttojen talolla Haarajärvellä ja muissa seurojen taloilla sekä Palotalon yläkerrassa. Työn ja toiminnan kannalta alettiin miettiä seurakuntalaisten keskuudessa omaa kokoontumistilaa. Tontti saatiin ostettua veljekset Uuno ja Juho Kähkösiltä nykyiseltä Koivulantieltä. Rakennuslupaa hakiessa oli hieman viivästystä, sillä paikkaa oltiin kunnassa ajeteltu sopivammaksi elokuvateatterille. Rakennuslupa kuitenkin saatiin ja talkootyön, lahjoituksien sekä lainan turvin Kiteen helluntaiseurakunnan rukoushuoneen vihkiäisiä vietettiin 28. helmikuuta 1965.


Siitä lähtien helluntaiseurakunta on toiminut aktiivisesti paikkakunnallamme Koivulantieltä käsin rikastuttaen osaltaan sen hengellistä antia. Rukoushuoneessa on kirkkosali, alakerran sivusali, yläkerran kahvio ja toisessa päädyssä toimii kirpputori. Helluntaiseurakunta on ollut vahva romanityön toimija ja yhteistyö paikkakunnan muiden seurakuntien kanssa on ollut vahvaa. Seurakunta toimii vapaaehtoisten lahjotusten turvin, joka mahdollistaa rukoushuoneen ylläpidon, työntekijöiden palkat sekä toiminnan. Kiteen helluntaiseurakunnan nettisivuilta voi löytää tiedot rukoushuoneen toiminnasta ja kirpputorin aukioloajoista.

Kommentit

Suositut tekstit