22. Rääkkylän seurakuntatalo


Vielä isojaon aikaan nykyisen seurakuntatalon paikalla oli kalmisto. Kun kolmas kirkko Ruotsin kuninkaan määräyksestä rakennettiin vuonna 1793 nykyiselle kirkonmäellä, siirtyi myös hengellisen elämän painopiste Rääkkylän kylään nykyiselle paikalleen. Kirkkoherranvirastot säilyivät pappiloiden yhteydessä. Rääkkylässä viimeisin tällainen virasto sijaitsi kirkkoherran pappilan yhteydessä Vänskänsalmen rannalla.

 

Seurakunnissa laajeni toiminta lapsi- ja nuorisotyön osalta erityisesti 1950-luvun lopulta 1970-luvun alkuun. Tällöin heräsi myös tarve uudentyyppisille tiloille. Näitä tiloja edustivat seurakuntatalot ja seurakuntakeskukset. Niin myös Rääkkylässä rakennettiin seurakuntatalo kirkon alapuolelle vuonna 1972 sen ajan tyypillisten piirteiden ja tarpeiden mukaan. Siihen tuli toimistotilat, kirkkoherranvirasto ja laajemmat kokoontumistilat. Taloa laajennettiin vielä 1987.


Rääkkylän ruotsalaiselta ystävyyskunnalta Rättvikiltä sai seurakuntatalo laajan keräyksen turvin Eeva Ryynäsen tekemän viisiosaisen alttaritaulun seurakuntasalin seinälle. Seurakuntasali palveli talvella Rääkkylän seurakunnan talvikirkkona. Kun Rääkkylän seurakuntatalo asetettiin kosteusvaurioiden vakavuuden vuoksi käyttökieltoon 2019, löysi alttaritaulu arvoisensa paikan seuraavana vuonna kunnantalon aulasta, jossa se säilyy ja on kaikkien nähtävillä.

 

Nykyään seurakunnissa kirkon talouden tiukentumisen myötä seurakuntatalojen rakentaminen on vähentynyt ja seurakuntataloja lakkautetaan enemmän kuin rakennetaan. Rääkkylässä sama suuntaus näkyy. Itse rakennus epäedullisen korjauspaikan ja laajojen sekä liian kalliiden korjauskustannusten vuoksi on tänään tyhjillään odottamassa purkamislupaa. Seurakunta on löytänyt puolestaan käyttökelpoiset väistötilat entisestä Osuuspankin kiinteistöstä Rääkkylän keskustasta. Seurakuntatalo purettiin keväällä 2023 ja nykyisin sen paikalla on paikoitustila.

Kommentit

Suositut tekstit