125. Kiteen T-market

Tukkukauppojen Oy eli Tuko perustettiin vuonna 1942. Sen tehtävä oli yhdistää pienet tukkuliikkeet keskusliikkeeseen. Erilaiset toimijat ryhmittyivät tämän hankintaketjun alle myös Pohjois-Karjalassa. Kilpailun kiristyessä myös Tukossa pyrittiin siihen, että yksittäiset liikkeet ketjuuntuisivat saman liikemerkin alle. Syntyi T-liikeketju. Tunnetuimmat tuotemerkit olivat Sinivalkoiset ja Eldorado, joiden alta löytyi erilaisia ruoka- ja taloustarvikkeita.


Keisarinkujan alkuun, vanhan meijerin työntekijöiden asuinrakennuksen ’kolhoosin’ vapautuneelle tontille alettiin suunnitella T-ketjun liiketaloa. Toukokuun alkupuolella 1979 käynnistyi liiketalon rakentaminen työnimellä T-Market Pajari. Hallin pinta-alaksi oli suunniteltu 1000 m² ja rakentamissopimus allekirjoitettiin Rakennusliike A. Taskisen ja Saastamoinen Oy:n kanssa. Rakennuksen kustannusarvio kalusteineen oli 3-3,5 miljoonan markan vaiheilla.

Kauppiaaksi valmistuneeseen T-marketiin oli tulossa Kiteen Haarajärveltä Antti Hiltunen. Rakennuksen harjannostajaisia vietettiin 20.7.1979 ja rakennuttajan puheenvuoron käytti Tukon puolesta vuorineuvos Pentti Herkama. Harjannostajaistilaisuuden kevyemmästä puolesta vastasivat Reino Markkula ja Matti Kolhonen.


Uuden marketin nimestä tehtiin nimikilpailu ja voittajaksi selviytyi T-market Kipari. Nimen oli ehdottanut Jukka Kankkunen Kiteen Ojamäestä. Nimi muodostui lyhenteestä Kitee, Pajari ja Keisarinkuja. Pääpalkintona ollut polkupyörä luovutettiin voittajalle kesäkuun alussa 1979. T-market Kipari avattiin juhlallisesti 29.11.1979 ja saman päivän Kiteen-Tohmajärven lehdessä juhlallisuuksia ja tarjouksia mainostettiin koko aukeamalla.


Hiltusen jälkeen T- market jatkoi mm. nimellä T-Market Sorsa, T-Market ja ehkä parhaiten muistetulla T-Market Kotipesä. Yhdeksänkymmentäluvun laman ja Tukon pilkkomisen myötä liikekiinteistössä jatkoi vielä K-Market Kotipesä. Tänään talossa toimii Sisustus Laukkanen, kuntosali ja valmennuskeskus Viilinki ja parturi-kampaamo HiusHuone Eden.

Kommentit

Suositut tekstit