116. Kiteen E-halli


Kiteen E-halli

Osuustoimintalain myötä osuustoiminta laajeni usealle toimialalle. Vähittäistavarakaupan alalle syntyi osuuskuntia useita. Värtsilä teollistuneena paikkakuntana oli Pohjois-Karjalan ensimmäinen paikkakunta, johon syntyi työväen aatteen pohjalle osuustoimintaan erikoistunut kauppaliike. Vuonna 1903 haettiin läänin kuvernööriltä vahvistusta Wärtsilän Osuuskauppa -nimiselle osuuskunnalle ja sen säännöille. Hemikuun 23. päivänä lääninhallitus vahvisti osuuskaupan säännöt. Toiminta lähti hyvin käyntiin ja pian kauppatoiminta laajeni Tohmajärvelle. Osin alueen laajenemisen myötä 1.1.1918 Manufaktuurijohtokunnan päätöksen mukaan numerolla 14,924 osuuskunnan nimeksi muuttui Työväen ja Pienviljelijäin Osuusliike rl. ja asemapaikaksi Tohmajärvi.

Laajentuminen Kiteelle sai odottaa vuoteen 1929, jolloin kesäkuun alussa Haarajärvellä avattiin Pietarisen talossa sivuliike. Vuonna 1937 Työväen ja Pienviljelijöiden Osuusliike oli ostanut tontin

Kiteen kylän keskustasta ja paikalle valmistui seuraavana vuonna uusi kaksikerroksinen myymälä, jossa oli yksikerroksinen kahvilasiipi ja toinen Keisarinkujan myötäinen varastosiipi. Varastosiivessä sijaitsi myös jalkineosasto. Kahvila toimi samalla matkahuoltona. Sodan jälkeen usealle paikkakunnalle levinneen liiketoiminnan nimi muuttui vuonna 1944 Osuusliike Sisä-Karjalaksi, jolla nimellä kauppaketju opittiin tuntemaan seuraavina vuosikymmeninä.

Tienristeyksen liikennekolmio katosi uusien tieliikennejärjestelyjen myötä 1960-luvulla. Samoin katosi siinä ollut suosittu kioski. Risteykseen tulivat myöhemmin liikennevalot, jotka korvautuivat vuonna 2023 liikenneympyrällä.

Liiketoiminta maassa ja paikkakunnalla myös muuttui 1960-luvun lopulla ja vanha rakennus alkoi käydä sopimattomaksi. Vuonna 1970 valmistui tienristeykseen vanhan puretun rakennuksen paikalle uusi E-halli, joka oli maakunnan ensimmäinen ja menestyksekkäin. Se oli rakenteeltaan pienoistavaratalo. Myymälän pinta-alaksi tuli 470 m² sisältäen elintarvikkeita, taloustarvikkeita, tekstiilejä, kosmetiikkaa, jalkineita, rauta-, rakennus- ja maatalousalan tarvikkeita sekä erillisen säästökassan. Rakennuksen alakertaan valmistui 400 m² suuruiset varastotilat. Kaikkiaan uusi E-halli työllisti 22 henkilöä.


Tultaessa 1980-luvulle E-hallin virallinen nimi oli E-market ja sitä oli johtanut maan E-marketien kärkituloksiin yltänyt Kaarlo (Kalle) Paakkinen. Hän siirtyi myöhemmin kotiseudulleen Kuopioon E-liikkeen johtotehtäviin. Osuuskauppatoiminta oli myös jo vuonna 1973 ketjuuntunut ja Sisä-Karjala oli yhdistynyt Joensuussa olevaan Osuusliike Oma-Apuun. Fuusiot muuttivat myös E-marketin nimet Tenna-tavarataloiksi.

Pankkikriisin myötä 1990-luvun alussa koko E-ketju joutui saneeraukseen ja vuonna 1995 vaihtoi nimensä Osuuskunta Tradeka-yhtymäksi. Vähittäiskaupan osasta tehtiin osakeyhtiö Tradeka Oy ja osuustoiminta oli sen myötä tullut päätökseen. Kaupat myytiin myöhemmin pois. Tänään liiketalossa toimii tietotekniikkaliike DG Ring Ring /Televirmi, Itella/Postin jakelukeskus, voimailusali Pajarin Puntti ry ja tilitoimisto Kiteen Tili Oy.


Kommentit

Suositut tekstit